“EĞİTİM” VE “DEĞİŞİM” FARKLI BOYUTLARIYLA ELE ALINDI

E-DER “Eğitim Değişim Zirvesi” Düzenledi

Eğitim ve Değişim Derneği (E-DER), 01-03 Mart 2019’da Ankara Kızılcahamam Eliz Hotel Convention Termal’de “Eğitim Değişim Zirvesi” düzenledi. Programa Türkiye’nin pek çok ilinden akademisyenler, eğitim yöneticileri, öğretmenler olmak üzere yaklaşık 400 kişi katıldı. Eğitim değişim temalı panel, seminerler, sunumlar, uygulamalı eğitimlerin yer aldığı Program, cuma günü akşam saat 21.00’de başlayıp pazar günü öğleden sonra saat 14.00’te sona erdi.

“Eğitim Değişim Zirvesi”, 1 Mart Cuma günü saat 21.00’de E-DER Yön. Kur. Bşk. Yrd. Zeki UYSAL’ın sunuculuğunda, tüm katılımcılara programla ilgili genel bilgilendirme yapılarak başladı. İlk olarak E-DER Başkanı Ali KOCADAYI’nın açılış konuşması oldu. “Eğitim meselesini çözememiş bir millet hiçbir problemini çözemez.” diye söze başlayan KOCADAYI, E-DER’in eğitime bakışı ve faaliyetleri, Zirve Eğitim Programı’nın içeriği ve önemi hakkında bilgi verdi.

Program 2 Mart Cumartesi günü saat 10.00’da Yükseköğretim Kalite Kurulu Başkanı Prof. Dr. Muzaffer ELMAS’ın sunumuyla başladı. ELMAS, teste dayalı sınavların öğrencilerdeki becerileri engellediğini, üniversiteleri değiştiren şeyin küreselleşme ve teknoloji olduğunu, kaliteyi değiştiren şeyin “yetkinlik”, “sonuç odaklılık” ve “sadelik” olduğunu söyledi.

Saat 10.30’da İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hanifi PARLAR’ın moderatörlüğünde “Farkındalık ve Değişim Paneli” başladı. Panelde ilk olarak söz alan MEB Din Öğretimi Genel Müdürlüğü İzleme ve Değerlendirme Daire Başkanı Yusuf AKBAŞ, Bakanlığın 2023 Vizyonu hakkında bilgilendirme yaptı.

İkinci panelist İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yahya FİDAN, farkındalığın, gelişim ve değişimin önemini, ferasetle bunun kavranabileceğini, feraseti artıran şeylerin neler olduğunu vurguladı.

Üçüncü panelist Necmettin Erbakan Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Doğan KAPLAN, İmamı Azam Hazretlerinin İslam hukukunda büyük bir değişimin mimarı olduğunu, bu yolda şehitlik makamına ulaştığını ve değişimin manevi dinamiklerini örneklerle anlattı.

Dördüncü panelist Sakarya Üniversitesi Vakfı Okulları Kurucu Temsilcisi ve Genel Müdürü Kemal SARI, yakın gelecekte dede-torun, anne baba-çocuk arasında değil kardeşler arasında kuşak çatışmasının başlayacağını, okulların değişime nasıl ayak uydurması gerektiğini, değişimde liderin rolünü, mutlu okul programını, mutlu öğrencinin başarılı olacağını, lise ve üniversite işbirliğini anlattı. Moderatör Hanifi PARLAR’ın kısa sunumunun ardından soru-cevap yapılarak panel sona erdi. Panelistlere “Öğretmenime Bir Fidan” belgesi hediye edildi.

Öğleden sonra saat 14.00’te 4 farklı salonda eş zamanlı olarak uygulamalı eğitimler başladı. 1. salonda Ömer Kurddan “proje döngüsü  (fikirden projeye)”; 2. salonda Ercan Şimşek “prezi, quizlet, mindmeister, tagul”; 3. salonda Mevlüt Kesman “lensoo create, quiziz, plickers, google forms”; 4. salonda Belma Uysal “pawton, kahoot” konularında uygulamalı eğitimler yaptılar. Öğretmenler, meslek hayatlarında işlerini kolaylaştıracak olan bu programların nasıl kullanıldığını uygulamalı olarak görmüş oldular.

Akşam saat 21.00’de E-DER Başkanı Ali KOCADAYI ile derneğin personel ve üye ilişkilerinden sorumlu yönetim kurulu üyesi Adnan ŞENGÜL başkanlığında “İl Temsilciler Toplantısı” yapıldı. Toplantıya   E-DER yönetim kurulu üyeleri, il temsilcileri, gönüllü danışmanları katıldı. Öğretmenlerin mesleki ve kişisel gelişimlerine katkısı olacak, gençlerin milli, ahlaki gelişimlerine fayda sağlayacak, çağın ihtiyacına uygun eğitim programlarının her ilde planlanmasının önemine dikkat çekildi. Farklı illerde yapılmaya başlanan eğitim uygulamaları paylaşıldı.

3 Mart Pazar günü saat 10.00’da Prof. Dr. Sinan CANAN tarafından “Beynin Sırları ve Z Kuşağı ile Yaşamak” konulu seminer verildi. İnsan beyninin özellikleri, herkesin beyin haritalarının farklı olduğu, geçmiş ve gelecek stresi yerine şimdide kalmak gerektiği, fabrika ayarlarımıza dönmenin önemi, beyni geliştiren iki şeyin sorun çözmek ve iletişim olduğu, çocukların hayal dünyalarının zenginleştirilmesi üzerinde duran CANAN, “Geleceği edebiyatçılar hayal etti, ressamlar resmetti, bilim adamları yaptı.” diyerek bilimkurgu yazarlarının önemine dikkat çekti ve tutkuyla yaptığımız işlerle anılacağımızı vurguladı. CANAN’ın seminerine katılımcıların ilgisi yüksekti. Seminerin sonunda kendisine “Öğretmenime Bir Fidan”  belgesi hediye edildi.

Bitiş programında E-DER Başkanı Ali KOCADAYI, değişimin kaçınılmaz olduğunu ancak bu değişimin milli, manevi, ahlaki ve teknolojik olması gerektiğini belirterek Zirve Programı’nın her sene yarıyıl tatilinde yapılacağını söyledi. Tüm katılımcılara teşekkür ederek “Eğitim Değişim Zirvesi” sona erdi. Programın bitişinde bütün eğitimcilere “Öğretmenime Bir Fidan”  belgesi hediye edildi ve yönetim kuruluyla toplu hatıra fotoğrafı çekildi.