EĞİTİM VE DEĞİŞİM ZİRVESİ – IV

 

SORMAK İSTEDİĞİNİZ SORULAR İÇİN TIKLAYINIZ

 

ANKETLER İÇİN TIKLAYINIZ

 

 

Derneğimizin 4. Zirve programı olan “Uluslararası Eğitimde Yapay Zeka Uygulamaları Zirvesi” nin genel amacı, eğitimcilerin eğitim içerikleri oluşturmada, eğitim uygulamalarında ve ölçme değerlendirme aşamalarında yapay zeka araçlarının kullanımının yaygınlaştırılmasıdır.

Program 2 bölümden oluşmaktadır:

  1. Konuşmalar                 :    Yurtiçi ve Yurtdışı 6 konuşmacının interaktif sunumları yer alacaktır.
  2. Atölye uygulamaları   :    20 şer kişilik 10 atölyede çeşitli yapay zeka araçları uygulamaları tecrübe edilecektir.

E-Der tarafından organize edilen zirve programı Milli Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü ve Gebze Teknik Üniversitesi Rektörlüğü işbirliğinde gerçekleştirilecektir.

 

Program Detayları 

Tarih : 04 Mayıs 2024 Cumartesi
Saat :

09.30- 13:00    Konuşmalar

13:00 – 14:00    Öğle Yemeği/Ara

14.00 -17:00     Yapay Zeka Araçları Atölye Uygulamaları

Yer :

Gebze Teknik Üniversitesi Yerleşkesi

Cumhuriyet, 2254. Sk. No:2, 41400 Gebze/Kocaeli
https://maps.app.goo.gl/6hMMENQZk5aYnEd86

Katılımcı sayısı : 350
Katılımcı türü : Akademisyenler, MEB Bağlı kurumlardaki öğretmenler, Eğitim Yöneticileri, Eğitim Teknolojileri ve Yazılım Endüstrisi İnsanları, Lisans, Yüksek Lisans ve Doktora Öğrencileri
Akademik Danışman : Prof.Dr. Yusuf Sinan AKGÜL (GTÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı)
Zirve Koordinatörü : Ömer KURDDAN (Öğretmen, Yazar)

Akademik Kurul

1. Prof. Dr. Naci Çağlar
2. Prof. Dr. Ercan Öztemel
3. ⁠Prof.Dr. Hanifi Parlar
4. Prof.Dr. Abdülhalim Zaim
5. Prof.Dr. Mehmet Karalı
6. Prof.Dr. Mesut Akdere
7. ⁠Prof.Dr. Necip Şimşek

 

 

Konuşmacılar

                                 

Prof.Dr. Ercan ÖZTEMEL    Marmara Üniversitesi 

Konuşmacı hakkında detaylı bilgi almak için tıklayın

AÇILIŞ KONUŞMASI

Prof. Dr. Ercan Öztemel 1962 yılında Elazığ’da doğdu. 1984 yılında İTÜ Sakarya Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldu. 1985-1987 yılları Boğaziçi Üniversitesinde Yüksek Lisans, 1988-1992 yılları arasında Galler Üniversitesi Elektrik, Elektronik ve Sistem Mühendisliği Okulu, Sistem Mühendisliği Bölümünde ise doktora çalışmalarını tamamladı. 1993-2006 yılları arasında Sakarya Üniversitesinde öğretim üyeliği görevini yürüttü. Akademik hayatının yanı sıra 1993-2011 yılları arasında TÜBİTAK BİLGEM, Bilişim Teknolojileri Enstitüsünde Başuzman Araştırıcı olarak çalıştı. Bu enstitüde, özellikle savunma alanda Yapay Zekâ uygulamalarına yönelik araştırmalar yürüttü. Askeri eğitim uçakları üzerine benzetim sistemlerinin yerleştirilmesi (uçan simülatör), Yapay F16 Pilotu, hemşire robotlar, sanal dünyada savaş tatbikatları gibi zamanında türünün ilk örnekleri olan projeleri gerçekleştirdi. 1997-2010 yılları arasında Batı Avrupa Birliği Silahlanma Grubunda hem araştırmalar yürüttü hem de 11. ve 15. Gruplarda Yürütme Kurulu Üyeliği, 2001-2006 Yılları arasında NATO bünyesinde bulunan Sistem Anali ve Benzetim (SAS) Paneli üyeliği görevinde bulundu. Diğer yandan Avrupa Birliği 6. Çerçeve Programı kapsamında açılan IPROMS (Zeki Üretim ve Makineleşme Sistemleri) Mükemmellik Merkezi projesinde Yürütme Kurulu Üyesi olarak çok sayıda alt projenin oluşturulması ve yürütülmesine destek verdi. 2011-2015 yılları arasında ise ÖSYM Başkan yardımcılığı, 2012-2017 Yılları arasında TUBİTAK Kamu Araştırmaları Grubunda Yürütme Kurulu üyeliği görevlerini yürüttü. Yapay zekâ, zeki imalat sistemleri, yönetim bilişim sistemleri, benzetim ve modelleme, stratejik planlama, kalite yönetimi gibi alanlarda araştırmalar yapmaktadır. Bu konularda çok sayıda makale, bildiri ve kitapları bulunmaktadır. Halen, Marmara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği bölümünde Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalı Başkanı olarak çalışmaktadır.
Evli ve 4 çocuk sahibidir.

 

Doç. Dr. Donggil SONG        Texas A&M Üniversitesi / ABD

Konuşmacı hakkında detaylı bilgi almak için tıklayın

Yükseköğretimde Yapay Zekâ Çalışmaları

Lisans derecesini Seul Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliğinde tamamlayan Song, aynı üniversiteden hem İlahiyat hem de Biliş Bilimi alanlarında yüksek lisans derecesine sahiptir. Song, Indiana Üniversitesi Öğretim Sistemleri Teknolojisi bölümünde doktora çalışmasını tamamlamıştır. Donggil Song, hâlen Texas A&M Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Mühendislik Teknolojisi ve Endüstriyel Dağıtım alanında görevli bir doçenttir. Araştırma laboratuvarında (Einbrain Lab, www.einbrain.com); insan öğrenimi için yapay zekâ mühendisliği, insan-yapay zekâ işbirliği, makine öğrenimi tabanlı karma gerçeklik yapay zekâ sistemleri vardır. Çalışmaları genellikle insan öğrenimini kolaylaştırmaya odaklanmaktadır. Yapay zekâ/makine öğrenimi ve doğal dil işlemeyi kullanan sistemler oluşturmaya çalışmaktadır. Şu an üzerinde çalıştığı araştırması sanal insan sistemlerinin MR ortamlarındaki uygulamalarıdır.

Sunumun Kısa Özeti

Bu sunumda üniversitelerin farklı yönlerini geliştirmeleri için yapay zekâyı nasıl kullanılabileceklerine dair ipuçları verilecektir. Öğrenciler için bireyselleştirilmiş öğrenme, öğretim üyeleri ve idareciler için sistemlerin otomatikleştirilmesi ve hatta öğrenci başarısını tahmin etmeye yarayacak yapay zekâ uygulamaları tanıtılacaktır.

 

           

Dr. Hasan TINMAZ    Woosong Üniversitesi /  Güney Kore

Konuşmacı hakkında detaylı bilgi almak için tıklayın

Güney Koredeki Okullardan Yapay Zekâ Kullanım Örnekleri

Lisans eğitimini Orta Doğu Teknik Üniversitesi Eğitim Fakültesi Bilgisayar Eğitimi Bölümünde 2001 yılında tamamlayan Hasan Tınmaz, aynı üniversitenin Eğitim Programları ve Öğretimi Yüksek Lisans Programından 2004 yılında mezun olmuştur. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi programında sosyal medya kullanımı, memnuniyeti ve entegrasyonu konusunda  doktora çalışmalarını tamamlayan Tınmaz, hâlen Woosong Üniversitesi (Daejeon, Güney Kore) Endicott Uluslararası Çalışmalar Bölümünde Yapay Zekâ ve Büyük Veri bölümünde Doktor Öğretim Üyesi olarak çalışmaktadır. Başlıca araştırma alanları; sosyal medya, eğitim teknolojisi, müfredat ve öğretim tasarımı, teknoloji yönetimi, teknolojide psikolojik ve sosyolojik konular, teknoloji planlama, Endüstri 4.0, Yapay Zekâ ve Metaverse’dir.

Sunumun Kısa Özeti

Bu sunumda eğitim-öğretim faaliyetlerini geliştirmek için  Güney Koredeki okullarda tercih edilen çeşitli yapay zekâ uygulamaları katılımcılarla paylaşılacaktır.

 

 

 

Mesud Helmut STAHLSCHMIDT Innovations Software Technologie GmbH/ Almanya

Konuşmacı hakkında detaylı bilgi almak için tıklayın

Yapay Zekâ – 30 Yıl Önceki İlk Heyecan

Mesud Helmut Stahlschmidt, Almanya’daki Furtwangen Üniversitesi’nde “Yeni Bilgisayar Bilimi Özellikleri, Yapay Zekâ” bölümünün ilk mezunlarından biri olarak bundan tam 30 yıl önce tezinde nöronal ağları araştırdı. Kariyerine bir yapay zekâ şirketinde başlayan Stahlschmidt; yapay zekânın, nöranal ağların, genetik algoritmaların, uzmanlık sistemlerinin yükselişini ve çöküşünü bizatihi kendisi yaşayarak tecrübe etti. Takip eden yıllarda ortak kurucusu, proje yöneticisi ve yazılım mimarı olarak ticaret, bankacılık, sigorta ve sanayi alanlarındaki lider şirketlere yönelik yenilikçi yazılım projeleri için daha öngörülebilir ve güvenilir araçlara odaklandı.

Sunumun Kısa Özeti

İlk etapta katılımcıların da dâhil olabileceği bazı yapay zekâ uygulamaları tanıtılacaktır. Akabinde ilk yapay zekâ tecrübelerinden bugüne kadar neler yaşandığına, yapay zekânın yeniden gündeme gelmesinin niçin bu kadar geciktiğine ve yapay zekâya dair hangi çalışmaların yapıldığına dair bir sunum yapılacaktır.

 

Doç. Dr. Mustafa OTRAR  MEB /  Genel Müdür

Konuşmacı hakkında detaylı bilgi almak için tıklayın

Ölçme ve Değerlendirmede Uygulamaları

1971 yılında Eskişehir’de doğdu. İlk ve ortaöğrenimini Eskişehir’de tamamladı. Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Psikolojik Danışma ve Rehberlik Lisans Programı’ndan 1993’te mezun oldu. Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen olarak Bingöl ve İstanbul’da görev yaptı. 1995 yılında Araştırma Görevlisi olarak Marmara Üniversitesi’nde göreve başladı. 1997 yılında Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Eğitimde Psikolojik Hizmetler alanında yüksek lisansını tamamladı. 1998-2000 yılları arasında yedek subay olarak askerlik hizmetini gerçekleştirdi. 2000-2005 yılları arasında Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Rehberlik ve Psikolojik Danışma alanında doktora eğitimini tamamladı. 2011 yılına kadar öğretim görevlisi olarak İstatistik, Eğitim İstatistiği, Eğitim Psikolojisi, Öğrenme Psikolojisi ve Rehberlik gibi dersleri vermeyi sürdürdü. 2018’de Eğitim Psikolojisi alanında Doçent unvanını aldı. 2017 yılında T.C. Millî Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı’na kurul üyesi olarak atandı. 2021-2022 yılları arasında da kurul başkan yardımcılığı görevinde de bulunan Otrar, bu süre içinde 20. Millî Eğitim Şûrası Genel Sekreterliği görevini de icra etti. 2022-2023 yılları arasında Kırklareli Üniversitesinde Öğretim Üyesi olarak görev yaptı. TÜBİTAK destekli çok sayıda projede araştırmacı, danışman ve eğitici olarak sorumluluk aldı. Uluslararası nitelikte iki dergide alan editörlüğü ile çok sayıda uluslararası ve ulusal dergide hakemlik de yapmakta olan Doç. Dr. Mustafa OTRAR’ın çeşitli kitaplarda yazarlığı, bölüm yazarlığı, çevirileri ve çeviri editörlüğü hizmetleri yer almaktadır. Çok sayıda ulusal ve uluslararası sempozyum ile kongrede sunulmuş bildirileri ve yine çok sayıda makalesi bulunmaktadır. Birincil akademik ilgi alanları “Öğrenme Psikolojisi”, “Eğitim İstatistiği” ve “Türkiye koşulları/kültürel kodlarına uyumlu psikolojik ölçme araçları geliştirme” olan Otrar, çeşitli üniversitelerin lisans, yüksek lisans ve doktora programlarında Eğitim Psikolojisi, İstatistik, İleri İstatistik, Eğitim İstatistiği, Test Geliştirme Teknikleri, Biyoistatistik ve Özel Eğitim ve Rehberlik gibi dersler vermiştir. MEB, TÜBİTAK, UNESCO, AB, Marmara Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Kalkınma Ajansları ve bazı yerel kamu kuruluşlarıyla yürütülen çok sayıda projede yürütücü ve danışman olarak görev yaptı. İspanya (University of Córdoba, Faculty of Education) ve Danimarka’da (University College Capital UCC) Erasmus öğretim üyesi hareketliliği programı bağlamında görevler aldı. Yine çeşitli üniversitelerde birçok yüksek lisans ve doktora tezinde danışmanlık hizmeti sundu. 2023 yılında T.C. Millî Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü görevi tevdi edildi. Halen aynı görevi sürdürmektedir. Evli ve iki çocuk babasıdır.

Sunumun Kısa Özeti

Öğrenme, akıllı tahminlerde bulunma, karmaşık problemleri çözme, değişken koşullara uyum sağlama, farklı insan dili ve deneyimlerine adapte olma gibi özellikleriyle yapay zekâ (artificial intelligence), başta eğitimde bilginin yönetimi olmak üzere doğrudan eğitim ve öğretim sürecine katkı basamağında da yer almaktadır (Arslan, 2020). Bu özellikleri yapay zekâ uygulamalarını eğitimin karmaşık, insan kaynaklı hata olasılıkları yüksek uygulamalarında işlevsel bir pozisyona sokar. Söz gelimi tanılamadan uygulamaya ve yönlendirmeye kadar yapay zekâ temelli teknolojilerden yararlanan alanlardan biri eğitim alanıdır. Unutulmaması gereken hususlardan biri bütün avantajlarına rağmen bu teknolojilerin bir arkadaşın, öğretmenin ya da ebeveynin yerini alamayacağıdır. Yapay zekâ teknolojisi uygulamaları söz gelimi matematik öğrenmeyi kolaylaştırsa da matematiği sevmek bu teknolojiden çok daha fazlasını gerektirir; bazı davranışları için bireyi uyarabilir ama kendi sorumluluğunu üstlenme bilinci/farkındalığı bundan fazlasına ihtiyaç duyar. Makine öğrenmesi öğrenmenin bir niteliğidir; öğrenenin değil. Yapaylık teknolojik olarak bu zekânın bir özelliğidir; insanın değil. İnsan gerçeği yaşar; makine insanın gerçeğini onun yerine yaşamaz. Bu sebeplerle türü, türevi, düzeyi ne olursa olsun yapay zekâ ve bağlısı uygulamaların bir öğretici olabilecekse de bir eğiticinin yerini alabileceği iddiası ütopiktir. Teknolojinin kolay bağımlılık yapan konformist sonuçlarına insanlar/çocuklar feda edilmemeli; çocuklara uygun yapay zekâ uygulamaları, yapay zekâ uygulamalarına uygun çocuklar yetiştirmeye dönüşmemelidir.

 

 

Yoo IN-SIK      Ubion Co Ltd  / CSO / GÜNEY KORE

Konuşmacı hakkında detaylı bilgi almak için tıklayın

Endüstriyel Bakış Açısıyla Eğitimde Yapay Zekâ

Eğitim Teknolojisi endüstrisinde yirmi yılı aşkın deneyime sahip Yoo In-Sik’in lisans mezuniyeti KAIST, e-öğrenme üzerine yüksek lisans mezuniyeti ise Kore Millî Açık Üniversitesidir. In-sik, Güney Kore’nin en ünlü eğitim teknoloji şirketi UBION’un kurucularındandır. Şu anda Eğitim Teknoloji Merkezi Müdürü ve Vietnam şubesinin CEO’su olarak görev yapan Yoo In-Sik, bu alanda stratejik girişimlere ve teknolojik gelişmelere liderlik etmektedir. Sadece Güney Kore’de değil Azerbaycan, Özbekistan, Vietnam, BAE, Tunus ve Nikaragua gibi yurt dışında da eğitim teknolojisi ile ilgili çok sayıda projeye öncülük etmiştir. Kapsamlı özgeçmişinde Kore Eğitim Teknolojisi Endüstrisinin teşvik edilmesinde danışmanlık rolünün yanı sıra eğitimin daha iyi bir seviyeye ulaşması için Kore başkanlığı ve belediye meclislerine destekleri vardır. 

Sunumun Kısa Özeti

Bu sunumda, Eğitim Teknolojisi endüstrisinin öğrenme-öğretme uygulamalarını iyileştirmek için Yapay Zekâyı nasıl kullandığı tartışılacaktır. Yapay zekânın eğitimdeki rolü, faydaları, zorlukları ve geleceğe yönelik potansiyeli endüstriyel bakış açısıyla ortaya konacaktır.

 

 

Prof. Dr. Yusuf Sinan AKGÜL     GTÜ   /  Dekan

Konuşmacı hakkında detaylı bilgi almak için tıklayın

Mühendislik Eğitiminde Yapay Zekâ Teknikleri

Lisans derecesini 1992 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünden almıştır. Ardından yüksek lisans ve doktora derecelerini sırasıyla 1995 ve 2000 yıllarında Delaware Üniversitesi Bilgisayar Bilimi bölümünde tamamlamıştır. 2000-2005 yılları arasında Cognex Corporation, Natick, MA, ABD’de Kıdemli ArGe Mühendisi olarak çalışmıştır. Şu anda Gebze Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümünde görev yapmaktadır. Araştırma ilgi alanları arasında tıbbi görüntü analizi, video analizi, nesne tanıma, 3D analiz ve endüstriyel muayene bulunmaktadır. 

Sunumun Kısa Özeti

Mühendislik eğitiminde yapay zekâ teknikleri konusunda verilecek seminerde, katılımcılara yapay zekâ alanının temel kavramları, algoritmaları ve uygulamaları hakkında bir genel bakış sunulacaktır. Makine öğrenmesi, derin öğrenme, doğal dil işleme, görüntü işleme gibi yapay zekâ teknikleri üzerinde odaklanılacak ve bunların mühendislik alanındaki çeşitli uygulamaları incelenecektir. Ayrıca, yapay zekâ tekniklerinin mühendislik problemlerinin çözümünde nasıl kullanılabileceği ve bu tekniklerin gelecekteki potansiyeli üzerinde durulacaktır. Zirve sonrası katılımcıların yapay zekâ konusundaki bilgi düzeylerini artırmak ve mühendislik alanında yapay zekânın önemini anlamalarına yardımcı olmak hedeflenmektedir.
Web sitesi

 

 

 

Programa kayıt olmak için aşağıdaki linki veya kodu kullanabilirsiniz

Kayıt Olmak İçin Tıklayınız

 

 

Sponsorlarımız

 

Katkılarınız için teşekkür ederiz.