E-DER Gönüllüleri Günübirlik “Bursa-Uludağ Kültür Turu” Gerçekleştirdi

22 Ocak 2019 tarihinde gerçekleştirilen E-DER Bursa-Uludağ Kültür Turu’nda;  İlk Osmanlı Köyü Cumalıkızık – Milli Park Uludağ –Yeşil Cami ve Türbesi – Tophane Saat Kulesi – Osman Gazi ve Orhan Gazi Türbeleri – Ulu Cami gibi mekanlar görüldü

E-DER gönüllüleri ilk olarak, Osmanlı sivil mimarisinin en görkemli köy yerleşimine sahip olan Osmanlıların Bursa’da ilk yerleştikleri bölge Cumalıkızık köyünde köy kahvaltısı yaptı ve kahvaltının akabinde köyü gezdi.

Uludağ’ın kuzeyindeki dik etekler ile vadilerin arasında sıkışıp kalan yöre köylerine bu konumlarından dolayı ”kızık” adı verilen ve cuma namazının kılınmasından dolayı da Cumalıkızık adını alan köyde; genelde üç katlı; birbirine akraba olan ailelerin birlikte, tam bir işbirliği ve uyum içinde yaşamalarını sürdürmelerine göre tasarlanan, aile mahremiyetine son derece özen gösterilmiş avlulu köy evlerini, Cin Aralığı denen yeri ve köy çarşısını gezdi.

Köyün geçmişine ait çeşitli eşyaların halk tarafından bağışlanarak ev eşyaları, aydınlatma ve ısıtma araçları, mutfak eşyaları, tarım aletleri, silahlar, teknik araçlar, av malzemeleri, binek ve taşıma araçları gibi eşyaların bulunduğu Cumalıkızık Etnoğrafya Müzesi Ve Sanat Evi’ni de gezen  E-DER gönüllüleri turun ilk durağından sonra  Bursa’nın simgelerinden olan 2 bin 543 metre yüksekliğinde 1961 yılında Milli Park ilan edilen Uludağ’a çıktı.

Amatör dağcıların ve doğa yürüyüşü yapanların uğrak yerlerinden olan, kayak sporları merkezi olmanın yanı sıra, yazın sayfiye ve mesire yeri olarak da kullanılan, önemli bir turistik merkezi olarak bilinen Uludağ’ın geçmişte, Olympos, Keşiş Dağı, Ruhban Dağı olarak anılan ve 1925 yılında Osman Şevki Bey’in önerisiyle bugünkü adını alan Uludağ’da Kırkpınar yaylası, Çalıyayla ve Kapıyayla gibi birçok yaylalar da yer almaktadır. Yerli-yabancı birçok turistin bulunduğu karla kaplı Uludağ’da serbest zaman geçiren E-DER Gönüllüleri kızaklarla kayarak aileleriyle keyifli zaman geçirdi.

 Turun devamında E-DER gönüllüleri, Bursa şehrini gezdi. Osmanlı Devleti’nin ikinci kurucusu kabul edilen Çelebi Mehmed tarafından inşa ettirilen duvarlarının 2,94 metre yüksekliğe kadar iki bordürle çevrili, altıgen turkuaz çinilerle kaplı Yeşil Camii ve türbesini ziyaret etti.”Türbenin Timur yenilgisi ve kardeşler arasındaki iktidar mücadelesi sonrası Osmanlının zor döneminde dosta düşmana karşı “ayaktayız” mesajını vermek Osmanlı’nın yıkılmadığını ve eskisinden daha parlak eserler yapılabileceğini göstermek amacıyla alışagelmişin dışında camiye göre daha büyük ve gösterişli yapıldığını” rehberden öğrenen E-DER gönüllüleri, Yıldırım Beyazid’ın oğlu, Osmanlı padişahlarının beşincisi olan Çelebi Mehmed hakkında da bilgiler edindi.

Katılımcılar Yeşil Türbe’den ayrılıp Tophane Parkını gezdi. Savaş toplarının sergilendiği meydanda 6 katlı ve 65 metre uzunluğundaki saaat kulesini gördü ve Bursa’yı, panoramik bir şekilde seyretme imkanı buldu. Ayrıca aynı avluda bulunan Osmanlı devletinin kurucusu olan Osman Gazi ve Osmanlı Devleti’nin ikinci padişahı olan Orhan Gazi türbelerini ziyaret etti, padişahların hizmet ve hayatlarına dair bilgiler edindi.

Tophane’den sonra son durak olarak İslam’ın beşinci en yüksek mertebesindeki ibadethane olarak kabul edilen Ulu Cami’yi ziyaret eden E-DER Gönüllüleri, içindeki şadırvanı ve duvarlarında yer alan dev boyutlardaki yazılar ile kendine özgü özelliklere sahip 21 hattat tarafından yapılmış 45 levha, 87 duvar yazısı bulunduran Ulu Cami’yi inceleyip caminin tarihçesi hakkında rehberden bilgiler aldı.

Uludağ’da keyifli zaman geçiren, Osmanlı Devletinin ilk altı padişahının türbelerinin bulunduğu, medreseleri, tekkeleri ve alimleri ile bilim ve İslam aleminin; çarşıları ile ticaretin; şair ve sanatçıları ile sanatın merkezi olarak bilinen, manevi başkent olarak anılan Bursa’da ceddimizin bırakmış olduğu samimi, sıcak ve zengin kültürel birikimlerini yerinde gören ve rehber eşliğinde detaylı bilgiler alan E-DER Bursa-Uludağ Kültür Turu Ekibi, günübirlik “Bursa-Uludağ Gezisi”ni böylece tamamlamış oldu.