E-DER, 24 Kasım Öğretmenler Gününde “Peygamber Efendimiz’in Eğitim Metodu” Konulu Program Gerçekleştirdi

E-DER Ankara İl Temsilciliği ev sahipliğinde 24 Kasım Öğretmenler Günü “Peygamber Efendimiz’in Eğitim Metodu” konulu program gerçekleştirdi

Eğitim ve Değişim Derneği; Ankara İl Temsilciliği ev sahipliğinde ; 6 Rebiulevvel 1439 / 24 Kasım 2017 Cuma akşamı 24 Kasım Öğretmenler Günü vesilesiyle el-Muallim olan “Peygamber Efendimiz’in Eğitim Metodu” konulu program gerçekleştirildi. Programın konuşmacısı Milli Eğitim Bakanlığı Din Eğitimi Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Sayın Mehmet Nezir GÜL Beyefendi oldu.

E-DER Eğitim ve Değişim Derneği Ankara İl Temsilcisi Süleyman ÇAKMAK Bey açılış konuşmasında, Eğitim ve Değişim Derneği’nin kuruluşu, misyon, vizyon ve hedefleri ve etkinliğin yapıldığı kültür merkezi hakkında bilgiler verdi.

Programın devamında, MEB  Din Eğitimi Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Sayın Mehmet Nezir GÜL sunumunu gerçekleştirdi.

GÜL: “Gücümüz ve kuvvetimiz ölçüsünce, eğitimimiz ve bilgilerimiz miktarınca dinimiz için çalışmalıyız. İnsanlara imkanlar ölçüsünce hizmet etmeli, İslam’ı öğretmeli ve anlatmalıyız. Peygamber Efendimiz; resul olmasının yanında aynı zamanda bir muallimdi, öğretmendi. Peygamberimiz sadece Kuran’ı Kerim’i tebliğ etmekle kalmadı ashabına İslam’ın hükümlerini hem bizzat kendi yaşayarak, hem tavsiyeleriyle, hem de sorularına cevaplar vererek öğretti.

             Mesela; peygamberimizin mescidinde bulunan “Suffe” bölümü bir Eğitim ve tebliğ merkeziydi. Peygamber Efendimiz buradaki ashabı ile sürekli ilgilenerek eğitmiş ve tebliğe ihtiyacı olan bölgelere burada kendi eğitiminden geçen kişileri göndererek farklı bölgelerin İslami eğitimlerini sağlamıştır.” dedi ve Peygamberimizin eğitim metodlarından bazılarını sıraladı:

  • Sevgili Peygamberimiz; kısa ve öz konuşurdu. Uzun konuşarak muhataplarını sıkmaz, insanları sıkmadan eğitirdi.
  • Peygamber Efendimiz; muhatabının seviyesine göre konuşur, sorulara soruyu soran kişinin seviyesine göre anlaşılır cevaplar vererek herkesin İslam’ı daha iyi öğrenmesini sağlardı.
  • Konuşmalarında kıssalar da anlatırdı. Kıssalarla örnekler vererek eğitmek hem Kur’an-ı Kerim’in hem de Peygamberimizin üslubudur.
  • Peygamber Efendimiz; temsil (örnekleme) ile hakikatleri anlatarak, konuları daha anlaşılır hale getirerek insanları eğitmeye çalışırdı.
  • Konuya dikkatleri toplamak için bir eğitim metodu olan soru sorma metodunu kullanırdı. Bazen soru sorarak konuşmaya başlar, arkadaşlarının O’nun sorusuna “Allah ve resulu daha iyi bilir” diye cevap vermesi üzerine, sorusuna yine kendisi açıklık getirirdi.

Nezir GÜL konuşmasının devamında: “Eğitimciler başta olmak üzere her biri tebliğci ve anne-baba olarak eğitimci olan tüm müslümanların Peygamberimizin eğitim metodu ile ilgili yazılmış kitapları okuması gerekmektedir . İlim, müslümanın yitik malıdır. Her müslüman son nefesine kadar Kuran ve sünnet bütünlüğü içinde ilmini, bilgisini artırmaya çalışmalıdır.” diyerek hatırlatmalarda bulundu.

Program hediye takdiminin ardından ilahiler ve dualarla sona erdi