“BURSA E-DER GÖNÜLLÜLERİ 14. EĞİTİM DEĞİŞİM OKUMALARINI GERÇEKLEŞTİRDİ

BURSA E-DER GÖNÜLLÜLERİ  14. EĞİTİM DEĞİŞİM OKUMALARINI GERÇEKLEŞTİRDİ”

Eğitim Değişim Okumaları”  kapsamında Ufkayolculuk-9 Lise Yarışma Kitabı olan “Sağlıklı Beslen Sağlıklı Yaşa”  kitabını  kitabını okuyan E-DER gönüllüleri, 04 Nisan 2021 tarihinde Uzaktan Çevrimiçi yöntemiyle Zoom programı üzerinden kitabı değerlendirerek “14. Eğitim Değişim okumaları”  programını gerçekleştirdi.

Bursa Eğitim ve Değişim Derneği İl Temsilciliğinin koordinesinde gerçekleşen program, E-DER Bursa Temsilcisi Ümit Sadık KURŞUN’un açılış konuşmasıyla başladı.

Kurşun,  ” Eğitim Değişim Okumalarımızın, Uludağ Üniversitesi KAD Topluluğu ile ortaklaşa olarak 13.sünü; E-DER Eğitim ve Değişim Derneği Bursa ilimizi temsilen de 14.sünü icra etmenin mutluluğunu yaşıyoruz” diyerek katılımcıları selamladı.

Pandemiden dolayı kitap kritiklerini üzaktan zoom programı üzerinden yaptıklarını ve programa 8 kitapseverin katıldığını belirtti.

Programda kitabın baştan sona tahlili yapıldı. Kitabın arka yüzünde de belirtildiği gibi “Bu kitapta, ‘Sağlıklı Yaşam’ kavramı genel bir çerçeveyle sunulmuştur.
Çalışma; tematik olarak Sağlık Okuryazarlığı, Beslenme Okuryazarlığı, Gıda Okuryazarlığı, Fiziksel ve Ruhsal Sağlık, İlk Yardım Okuryazarlığı bölümleri altında; hastalıklar, tedavi yöntemleri, hijyen, çevre temizliği, bağışıklık sistemi, sağlıklı beslenme, geleneksel ve hazır gıdalar, gıda katkı maddeleri, helal gıda, gıda israfı, organik tarım uygulamaları, fiziksel aktivite, ruhsal sağlık, ilkyardım gibi geniş tabanlı bir konu ağına sahiptir.

Kitap; beden sağlığıyla birlikte, iç huzurun bir yansıması olan âfiyet kavramının kazanım değerlerini de ele alarak konuya çift yönlü bir bakış açısı kazandırmayı hedeflemiştir. Sık ve çeşitli şekillerde karşımıza çıkan yönergelerle okurun dikkati zinde tutulmaya çalışılmış; içerikte farklı disiplinlerin formasyonundan da faydalanılmıştır.
Çalışma, sağlık konusunda yarınlara seslenen, farkındalık merkezli ve ön açıcı bir görevi yerine getirmesi yönüyle değerlendirilmelidir.” Özellikle Sağlıklı Beslenme üzerinde katılımcılar görüşlerini dile getirdiler.

Kitapta  tavsiye  niteliğinde olan bazı hususlar katılımcılar tarafından hatırlatıldı ve katılımcılardan Cevat Sevimli Bey kitap ile ilgili şu ifadeleri kullandı.“Çalışma, bir yarışma kitabının ötesinde; sağlık konusunda yarınlara seslenen, farkındalık merkezli ve ön açıcı bir görevi yerine getirmesi yönüyle hazırlanmış. Özellilke her bir konu başlığını alanında uzman kişilerin yazdığı bu kitap her evde bulunması gereken bişr başucu kitabı niteliğindedir.

Katılımcılardan Selami Albayrak Bey ise kitapta geçen şu paragrafı hatırlatmıştır.“Kişinin bedenen, ruhen ve sosyal olarak tam bir iyilik halinde olmasını sağlık tarifi olarak kabullendiğiniz anda iki farklı yönle ilgilenmeniz gerekir. Biri kişinin dışa yolculuk serüveninin sonucu olan sosyal iyilik hali, diğeri ise bireyin kendi özüne olan yolculuk serüveninin yansıması olarak kabul edeceğimiz ruh sğlığı veya daha güncel ifade ile iç huzurudur.” diyerek “Sağlıklı Beslen Sağlıklı Yaşa”  kitabını okumaktan çok zevk aldığını ve herkesin okuması gerektiğine dikkat çekti.

Programın devamında kitapta yer verilen konu başlıkları irdelendi katılımcılar söz alarak kitap hakkındaki düşüncelerini dile getirdiler.Program, katılımcıların memnuniyetlerini belirtmeleriyle ve bir sonraki ay okunacak kitabın tespit edilmesiyle son buldu.