BURSA E-DER GÖNÜLLÜLERİ 12. EĞİTİM DEĞİŞİM OKUMALARINI GERÇEKLEŞTİRDİ

“BURSA E-DER GÖNÜLLÜLERİ  12. EĞİTİM DEĞİŞİM OKUMALARINI GERÇEKLEŞTİRDİ”

“Eğitim Değişim Okumaları”  kapsamında “İçimde AVM Var”  kitabını okuyan E-DER gönüllüleri, 31 Ocak 2021 tarihinde Uzaktan Çevrimiçi yöntemiyle Zoom programı üzerinden kitabı değerlendirerek “12. Eğitim Değişim okumaları”  programını gerçekleştirdi.

Bursa Eğitim ve Değişim Derneği İl Temsilciliğinin koordinesinde gerçekleşen program, E-DER Bursa Temsilcisi Ümit Sadık KURŞUN’un açılış konuşmasıyla başladı.

Kurşun,  ” Eğitim Değişim Okumalarımızın, Uludağ Üniversitesi KAD Topluluğu ile ortaklaşa olarak 11.sunu; E-DER Eğitim ve Değişim Derneği Bursa ilimizi temsilen de 12.sini icra etmenin mutluluğunu yaşıyoruz” diyerek katılımcıları selamladı.

Pandemiden dolayı kitap kritiklerini uzaktan zoom programı üzerinden yaptıklarını ve programa 15 kitapseverin katıldığını belirtti.

Programda kitabın baştan sona tahlili yapıldı. Kitabın içerisinde de belirtildiği gibi “Eskilerde kaldı medeniyet tasavvurumuzu yansıtan şehirler…Önce… Daha huzurlu, daha sakin, daha insânî ve daha güvenliydik. Kul hakkı, hizmet, tevazu, merhamet, iyilik, sevgi, saygı, komşuluk, mahalle kültürü, yardımlaşma, olabildiğince az alıp çok verme gibi değerleri konuşmaya gerek duymaz, yaşardık…Sonra… Bizim olmayan bir medeniyet tasavvuruna özenip onun zihniyetine ait yapılar inşa ettik…AVM’ler… Şehirleri canavarlaştıran…Gökdelen(cik)ler… Bir servet gösterisi sunan…
Apartmanlar… Komşuluğu öldüren…Vahşi mekânlar…Ve… İçimizdeki değerlerin yerini de kapitalizmin bize “çağın ihtiyaçları” olarak sunduğu cicili-bicili oyuncaklar, nefsânî-bireysel tüketim, hırs, daha iyi bir hayat ümidi ve daha çok para kazanma arzusu aldı…Halbuki İslam Medeniyeti’nin değerler sistemi bütün insanlık için tek ümit kaynağı! O zaman düşünmemiz lazım:
“Yaradan, bize bir kapı açıp yol gösterdi de biz farkında mı değiliz? ”Ve bize, “Haydi bakalım! Şimdi inancınızla ve kapitalizmin size sunduğu biçimlerle çözüme ulaşın.” mı diyor?.” Özellikle Medeniyet Tasavvuru üzerinde katılımcılar görüşlerini dile getirdiler.

Kitapta  tavsiye  niteliğinde olan bazı hususlar katılımcılar tarafından hatırlatıldı ve katılımcılardan Ümit Sadık Kurşun Bey kimlik krizi kavramı üzerinde durarak konuyla ilgili: kitapta da geçen şu paragrafı hatırlattı. “Tabii medeniyet tasavvuru kendi içinizde üremediği zaman, yani kendi öz çocuğunuz olmadığı zaman dışarıdan alınan bir eğreti ceket gibi duruyor, bu da taklit oluyor ama asıl ve taklit arasında çok ciddi kalite ve mesaj farkı vardır. Şu sırada ülkemizde zihinsel manada bir karmaşa yaşıyoruz. Kendi eski medeniyet tasavvurumuzdan vazgeçmedik ama Amerikan’ın tüketici hayat biçimini de sevdik. Toplumsal manada yaşadığımız bu travmanın bire bir aksini ya da yansımasını şehirde aynen görüyoruz.

Katılımcılardan Bayram Aslan Bey ise “ Bu kitabı özellikle İnşaat Mühendisliği ve Mimarlık okuyan gençlerin okuması gerekiyor, ileride yapacakları projelerde medeniyet tasavvuru açısından da bir bakış açısı kazanacaklarını tahmin ediyorum. Ayrıca yerel yöneticilerin ve karar vericilerinde okuması muhakkak faydalı olacaktır.” diyerek “İçimde AVM Var”  kitabını okumaktan çok zevk aldığını ve herkesin okuması gerektiğine dikkat çekti.

Programın devamında kitapta yer verilen konu başlıkları irdelendi katılımcılar söz alarak kitap hakkındaki düşüncelerini dile getirdiler. Program, katılımcıların memnuniyetlerini belirtmeleriyle ve bir sonraki ay okunacak kitabın tespit edilmesiyle son buldu.