Öğrenci 4 yıl boyunca eğitim aldığı sürece sigorta primlerini bu merkezler yatırıyor, aynı zamanda çırak öğrenci çalıştıran firmalara devlet mali destek sağlıyor. Bu merkezlerden mezun olan her öğrenci ya iyi bir işte çalışıyor ya da kendisi bir firma açıyor, böylece hem para kazanıyor hem de istihdam yapıyor. Burada okuyan öğrencilere düşen en büyük görev sabırlı olmaları, ayrıca okulda öğretmenlerini, iş yerinde ustalarını dinleyerek yapacakları mesleği iyi bir şekilde öğrenmeleri, usta olarak kendilerini yetiştirmeleridir.
Bunun yanında mesleki eğitim merkezlerinde, mesleklerindeki önceki öğrenmelerini (kurs bitirme, sigortalı çalışma, mesleki örgün öğretim mezunu olma) belgelendiren kişiler, açılan sınavlara girip kalfalık ve ustalık belgesi alabilirler. Ustalık ve kalfalık sınavları önceki yıllarda senede üç defa yapılıyordu fakat artık sınavlar iki ayda bir yapılıyor. 2019 yılı Aralık ayından itibaren bu sınavların teorik kısmı e-sınav şeklinde merkezi sınav olarak yapılacak olup uygulama sınavları ise yine mesleki eğitim merkezleri tarafından yapılacaktır.
Usta öğreticilik belgesi de mesleki eğitim merkezleri tarafından ustalık belgesi olanlara 40 saatlik bir eğitimin sonunda yapılan bir sınavla verilmektedir. Bir iş yerinde çırak çalışabilmesi için 3308 sayılı kanuna göre o meslekte en az bir çalışanın usta öğreticilik belgesi olması gerekir. İş yerinde çırağın eğitiminden sorumlu olan kişi usta öğreticidir.
Başarılı bir öğrenci her yerde okuyup başarılı oluyor. Bence önemli olan başarılı olamayan öğrencilerimizi mesleki yönden yetiştirmek, onları hayata kazandırmaktır. Mesleki eğitim merkezleri ilk günden beri bunu yapmaya çalıştı ve yapmaya da devam edecek. Ülkemizin ara eleman ihtiyacını karşılayan mesleki eğitim merkezleri bu sayede ülkemizde işsizliği azaltmakta ve ülke ekonomisine katkı sunmaktadır.
Abdulhamit AKÇALAR
Matbaa Teknolojileri Alanı Öğretmeni
Ulubatlı Hasan Mesleki Eğitim Merkezi Müdür Yardımcısı