BURSA E-DER GÖNÜLLÜLERİ 10. EĞİTİM DEĞİŞİM OKUMALARINI GERÇEKLEŞTİRDİ.”

Eğitim Değişim Okumaları” kapsamında “Dijital Çocuk” kitabını okuyan E-DER gönüllüleri, 29 Kasım 2020 tarihinde Uzaktan Çevrimiçi yöntemiyle Zoom programı üzerinden kitabı değerlendirerek “10. Eğitim Değişim okumaları” programını gerçekleştirdi.

Bursa Eğitim ve Değişim Derneği İl Temsilciliğinin koordinesinde gerçekleşen program, E-DER Bursa Temsilcisi Ümit Sadık KURŞUN’un açılış konuşmasıyla başladı.

Kurşun, ” Eğitim Değişim Okumalarımızın, Uludağ Üniversitesi KAD Topluluğu ile ortaklaşa olarak 8.sini; E-DER Eğitim ve Değişim Derneği Bursa ilimizi temsilen de 10.sunu icra etmenin mutluluğunu yaşıyoruz” diyerek katılımcıları selamladı.
Pandemiden dolayı ilk defa kitap kritiğini üzaktan zoom programı üzerinden yaptıklarını ve programa 15 kitapseverin katıldığını belirtti.
Programda kitabın baştan sona tahlili yapıldı. Kitabın arka sayfasında da belirtildiği gibi “Vaktiyle anne ve babalarımız bizi sokaktan toplamakta zorlanıyordu, şimdilerde biz çocuklarımızı ekran başından almakta zorlanıyoruz. Covid-19 pandemisinin dünyayı kasıp kavurduğu karantina günlerinde çocuklarımız iyiden iyiye ekrana bağlandılar. Sebepleri ne olursa olsun çocuklarımızın ekran başında geçirdikleri süre birçoğumuzu endişelendiriyor. “Bilgisayar bağımlılığı”, “internet bağımlılığı” gibi kavramları duydukça kendi çocuklarımız için korkuyoruz. Gözünü ayırmadığı ekranlarda karşılaşabilecekleri görüntülerden, uygunsuz kişilerden, uğrayabilecekleri tacizden ve daha pek çok şeyden korkuyoruz. Onlar için ne yapabiliriz? Kendimizi ve onları ekranların büyüsünden nasıl alıkoyabiliriz? Ekran üzerinden gelen yeni zorluklar nelerdir ve onlarla nasıl baş edebiliriz?” konuları üzerinde katılımcılar görüşlerini dile getirdiler.
Kitapta tavsiye niteliğinde olan bazı hususlar katılımcılar tarafından hatırlatıldı ve katılımcılardan Sinan Konukoğulları Bey konuyla ilgili: kitapta da geçen şu paragrafı hatırlattı.“Özellikle Bu kitap anne babalar için bir rehber. Aynı zamanda dijital dünyadan çıkıp gerçek dünyaya birlikte adım atmanız için bir çağrı. Mutluluğun ‘ekranlarda’ değil birbirimizin yüzüne bakmakta saklı olduğuna dair bir hatırlatma.”
Katılımcılardan Ahmet Şevki Şakalar Bey ise “ Dijital Çocuk” kitabı teknolojiye bakış açımızı değiştirdi. Teknolojiyle vakit geçiren çocuklarımıza önceden daha çok kızıyorduk fakat bu kitapta bu çağın çocukları için teknoloji artık kaçınılmaz bir olgu, çocuklarımıza bilinçli kullanımı öğretmeli ve onları daha çok anlamaya çalışmalıyız” diyerek “Dijital Çocuk” kitabını okumaktan çok zevk aldığını ve herkesin okuması gerektiğine dikkat çekti. Özellikle çocukları ile teknoloji anlamında sıkıntı yaşayan ebeveynlerin okuyabileceği bir kitap olduğunu söyledi.
Programın devamında kitapta yer verilen konu başlıkları irdelendi katılımcılar söz alarak kitap hakkındaki düşüncelerini dile getirdiler.
Program, katılımcıların memnuniyetlerini belirtmeleriyle ve bir sonraki ay okunacak kitabın tespit edilmesiyle son buldu.